Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

Στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα του πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκαλύπτουν ότι η ακουστική δυνατότητα των εμβρύων είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη απʼ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα...!

Τα έμβρυα είναι ικανά να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν πολύ περισσότερους και σύνθετους ήχους από όσους έχουν καταδείξει οι έως σήμερα έρευνες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Audiology and Neuro Otology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα επισημαίνουν ότι τα έμβρυα ερεθίζονται ακουστικά σε μεγαλύτερο βαθμό από ήχους χαμηλής συχνότητας παρά από υψηλής.

Αυτό σημαίνει πως ακούν ευκολότερα τα φωνήεντα παρά τα σύμφωνα σε μια πρόταση και πως στην περίπτωση της μουσικής ενδέχεται να μην ακούσουν τα βιολιά αλλά σίγουρα θα ακούσουν τα τύμπανα.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών βασίστηκαν σε ερευνητική μέθοδο η οποία είχε τη δυνατότητα να καταγράφει με μεγάλη ακρίβεια διάφορα ηχητικά ερεθίσματα.

Αντικείμενο της μελέτης ήταν ένα έμβρυο προβάτου, στο εσωτερικό του αφτιού του οποίου τοποθετήθηκε ένας υπερευαίσθητος ηλεκτρονικός ακουστικός δέκτης.


Οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν, μέσω ενός ηχείου, 64 διαφορετικές φράσεις τόσο στον ανοικτό χώρο όπου βρισκόταν το κυοφορούν ζώο, όσο και κοντά σε αυτό.

Οι ήχοι που λαμβάνονταν από τον δέκτη καταγράφηκαν σε ειδική συσκευή και στη συνέχεια αναπαράχθηκαν σε 30 διαφορετικούς αμερόληπτους ακροατές, με στόχο να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό οι ήχοι ήταν αναγνωρίσιμοι από το έμβρυο.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι ακροατές κατάφεραν να εντοπίσουν σχεδόν όλες τις φράσεις που αναπαράχθηκαν στον αέρα, περίπου το 70% εκείνων που αναπαράχθηκαν κοντά στη μήτρα και λιγότερο από το 30% των ήχων που έφθασαν στο αφτί του εμβρύου.

"Στην ουσία μείναμε έκπληκτοι από τα αποτελέσματα, καθώς τα κύρια ακουστικά ερεθίσματα των εμβρύων προέρχονται από τη φωνή της ίδιας της μητέρας, την αναπνοή της και τους ήχους που παράγονται από το στομάχι κατά τη διαδικασία της πέψης", αναφέρει ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας και συμπληρώνει:

"Ακόμη και στο εσωτερικό ενός ήσυχου δωματίου, η μήτρα αποτελεί ένα έντονα θορυβώδες περιβάλλον για το έμβρυο."

"Ωστόσο, παρότι τα αφτιά του τελευταίου είναι καλυμμένα από υγρό και τα περισσότερα ακουστικά ερεθίσματα μεταδίδονται μέσω των δονήσεων των οστών του, αποδεικνύεται πως είναι δυνατόν να αναγνωρίσει πολύ μεγαλύτερη γκάμα ήχων από αυτή που έως τώρα θεωρούσαμε".



“ Ακόμη και στο εσωτερικό ενός ήσυχου δωματίου, η μήτρα αποτελεί ένα έντονα θορυβώδες περιβάλλον για το έμβρυο ”
- Anthony DeCasper


health.in.gr 

http://clubs.pathfinder.gr/no_more_violence_on_earth/232006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου